Zašto Motivacija Nestaje ?

 Ako si umoran i neispavan, prirodno je da ćeš želeti da se naspavaš i odmoriš, dakle bićeš motivisan da se ušuškaš u krevet. Takođe, ako si gladan, bićeš motivisan da nešto pojedeš. Što duže budeš bio gladan bićeš više motivisan da jedeš, znači postoji jasna potreba i jasan cilj. E pa motivacija je glad.

Motivacija je od ključnog značaja da se postigne uspeh i sačinjena je od razloga zbog kojih si spreman da se posvetiš i istraješ. Ponekad se dogodi da izgubiš motivaciju i to je sasvim u redu.

Treba samo imati jasnu predstavu o tome šta je to motivacija, da ne pomisliš da se ona zaista može fizički izgubiti pa da slegnutih ramena tumaraš unaokolo i čekaš da se jednog dana vrati, kad se sve kockice sklope.

Dakle, motivaciju treba nahraniti dobrim i jakim razlozima. Ako razmišljamo tako da se posvećujemo samo zbog sebe i svojih interesa, to je kao brza hrana za motivaciju, može da je nahrani ali je na duže staze neodrživo. Pitaj ćaleta koji radi dva posla da prehrani porodicu i školuje decu koliko je motivisan.

Novac sam po sebi je motivacija na kratke staze. Iako možda kažeš da si još uvek u firmi samo zbog novca, zapitaj se koliko ta suma koju ćeš dobiti kao nagradu za vreme i uloženi trud, zaista čini da se ujutru probudiš nasmejan i da jedva čekaš da odeš na posao ? Tvoj učinak i produktivnost na poslu je takođe u tom slučaju pod znakom pitanja, jer ako ti to što radiš ne pričinjava zadovoljstvo a „motivišeš sebe“ idejom da to radiš zbog novca, velika je verovatnoća da ćeš taj posao „odraditi da bi ga odradio“ i da se nećeš podjednako angažovati kao u slučaju da ti je do toga stalo i da u tome uživaš.

Navike takođe imaju svoju ulogu u procesu motivacije. Na primer, ukoliko učvrstimo naviku da se hranimo zdravo i pritom vidno poboljšamo stanje organizma ili izlečimo neku bolest, velika je verovatnoća da ćemo biti motivisani da nastavimo da se zdravo hranimo i u budućnosti.

Izgubiti motivaciju znači izgubiti iz vida zašto nam je određeni cilj važan i zašto se trudimo da ga ostvarimo. Usled preopterećenosti informacijama, neophodno je podsećati se razloga koji nam hrane motivaciju i pretvoriti ih u reči

Fokusiraj se na ciljeve i praćenje svog napretka.

Svakog jutra i svake večeri okreni novi list sveske ciljeva i napiši šta je to što želiš da ostvariš. To će te navesti da razmišljaš o idejama i koracima koji će te približiti željenim ciljevima . Što bolji uvid imaš u svoj napredak i ceo proces, to će motivacija biti na višem nivou.

Dobro je imati ljude koji će znati za naše ciljeve, čije mišljenje nam daje mogućnost posmatranja izazova i zivotnih situacija iz drugačije perspektive u trenucima kad postane teško ili nam ponestane volje. A tu je i element odgovornosti – da uradiš ono što si rekao da hoćeš. Ako smatraš za sebe da si osoba od reči, ova taktika će ti sigurno biti od koristi 🙂

U kojoj meri ćeš biti motivisan svakog dana zavisi od toga kako ćeš započeti jutro – da li ćeš ga osvojiti ili ćeš se razvlačiti po krevetu i zuriti u plafon ili još gore, dohvatiti telefon i početi da skroluješ.
Prirodno je da nam ujutru treba vremena da se razbudimo pa i da smo malo dezorijentisani. Neki od nas mogu da misle tek nakon prve kafe, nekom krče creva pa mora odmah da jede, neko trenira, neko meditira, neko piše ciljeve i isplanira dan. Šta god da radiš ujutru gledaj da to ne bude zurenje u telefon. Tačka

Ako misliš da je tvoja motivacija jednostavno umrla i dalje ti nije jasno šta da radiš, predlažemo da u tom slučaju hitno postaviš  ↓

PITANJA ZA REANIMACIJU MOTIVACIJE

Da li veruješ da možeš to da uradiš ?
Da li misliš da je vredno truda ?
Da li imaš dovoljno vremena, znanja i iskustva da to uradiš ?
Ako nemaš, šta si spreman da uradiš po tom pitanju ?
Ko će se radovati s tobom kad uspeš?
Da li će još neko osim tebe imati koristi ?
Šta će se promeniti ako uspeš ?
Koliko ti je zaista stalo ?

Uvek možeš da kažeš da bi nešto baš voleo da radiš ili da u nečemu uspeš, ali budimo realni, ako ti je do nečega zaista stalo, to se ogleda u tvom ponašanju i tvojim postupcima.

“Odavno mi je postalo jasno da ljudi skloni uspehu ne sede i ne čekaju da im se stvari dogode. Oni idu i događaju se stvarima.” – Leonardo Da Vinči

Zapratite naš instagram profil @nowistime.life za dnevnu dozu inspiracije i motivacije

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s