Najgori Mogući Scenario

Zamisli da neko ko ti je blizak iznenada umre? Zamisli da ostaneš bez posla i da nemaš para da platiš kiriju? Zamisli kako spavaš napolju u parku na klupi, gladan u pocepanoj odeći. Zamisli kako stariš, gledaš u ogledalu svoje izborano lice dok sediš u invalidskim kolicima.

Zašto bi iko razmišljao o tim stvarima? Zar to ne znači da ćemo svojim mislima privući lošu sreću, kao što na primer zakonom privlačenja privlačimo dobre stvari?

Zakon privlačenja je za dobre stvari, konstruktivni pesimizam je za loše stvari. 

Ako jedino misliš o tome šta je najgore što može da se desi, onda je pesimizam svakako destruktivan. S druge strane, pesimizam postaje konstruktivan kada ujedno razmišljaš o mogućim preprekama i problemima i kako da ih prevaziđeš ili makar da ih lakše podneseš.

Poenta je dakle u psihološkoj pripremi

Kao što u tragičnim filmovima postoji srećan kraj, tako i u komedijama mogu da se nađu scene koje te rasplaču, zapravo, da nije tako, ti filmovi bi bili dosadni. Tako je i u životu. Nesreća i sreća se smenjuju, iz nečeg lošeg i tragičnog rađa se smisao i nekako se život uvek nastavlja, šta god da se desi. Ovo moraš imati na umu pre svega.

Zamišljanje najgoreg mogućeg scenarija jeste odbrambeni mehanizam koji većina ljudi nesvesno koristi kada se nađe u neizvesnim situacijama poput ove u kojoj se svet nedavno našao. To podrazumeva da postavljaš sebe u neku od mogućih teških ili tragičnih životnih situacija unapred u svojoj glavi kako te nevolje ne bi zatekle nespremnog, kako bi eventualno izbegao da se nađeš u šoku i parališeš se od straha.

Ali zamišljanje najgoreg mogućeg scenarija svakako nije isto što i nadati se da će se najgore dogoditi. Ono zahteva sposobnost kontrolisanja svojih misli i osećanja, kao i određeni stepen kreativnosti a najvažnija stavka je upravo optimizam!

Uz jasno postavljena pravila kao što su vremenski okvir u kome ćeš se time baviti, precizno definisan broj mogućih slučajeva, zajedno sa jasnim planovima i optimizmom da ćeš uspeti da izdržiš sve udarce sudbine, ovaj odbrambeni mehanizam te može pripremiti na najgore i pomoći da izbalansiraš svoja pozitivna i negativna očekivanja.

Da li je čaša polupuna ili prepuna?

“ Lažni optimizam, pre ili kasnije znači razočaranje, bes i beznađe“Rudolf Karnap

Optimizam je preporučljiv ali i neophodan da bismo bili srećni i zadovoljni. Ali nerealni optimizam nas može koštati jer se može desiti da ignorišemo apsolutno sve negativnosti i da tako lišimo sebe realne slike.

Sve što može da krene naopako – krenuće naopako “ – Marfijev Zakon

Kada postaneš svestan sadašnjeg trenutka, kad se osvrneš oko sebe i shvatiš da stvarnost koju trenutno vidiš nije toliko loša kao ona koju si zamišljao, onda se iz te prisutnosti može roditi zahvalnost koja ima potencijal da postane neverovatan izvor unutrašnje motivacije.

Život nije ni samo siv ni samo ružičast, umiranje nam je svima zagarantovano a posle kiše dolazi Sunce kao što i suze često dođu nakon smeha. To je realnost.

Budi spreman na najgore i nadaj se najboljem.

“ Bog nam ne šalje očaj da bi nas ubio,
već da bi nov život u nama probudio“
. Herman Hese

Stefan Petrović

One Comment Add yours

  1. Повратни пинг: Psihološki Fitness

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s